Intuitiolla kohti mahdollisuuksia
Artikkeli on alunperin julkaistu Valtionkonttorin Uusi Kaiku lehdessä.
http://www.digipaper.fi/valtiokonttori/124889/
Luota vaistoosi – intuitiolla kohti mahdollisuuksia
Muistatko hetken, kun yhtäkkiä vain tiesit miten toimia? Olit aivan varma, että mieleesi noussut ratkaisu oli oikea, vaikkakin yllättävä – jopa järjen vastainen. Sen jälkeen saattoi tulla monta epäilyksen hetkeä, koit ehkä vastustusta muiden suunnalta. Epäröinnistäsi huolimatta jokin sisälläsi kertoi, että olit löytänyt juuri oikean vastauksen.
Oletko ajatellut jotain asiaa ja yhtäkkiä tapaat sattumalta ihmisen, joka puhuu samasta asiasta? Onko joku antanut sinulle yllättäen kirjan tai hyvän artikkelin, joka antaa asiaan uutta näkökulmaa? Satuitko näkemään kuvan, mainoslauseen tai tekstinpätkän, joka herätti huomiosi? Saitko unissasi viestejä?
Sisältä nouseva, usein myös kehossa ja sydämessä tuntuva varmuus on upea kokemus. Se tai toistuvat, merkitykselliset ja kokonaisuuksia muodostavat sattumat eli synkroniteetti viestivät siitä, että olet löytänyt intuition …
Työelämänkumous Aleksanteri II malliin?
Työelämä on radikaalissa muutoksessa. Päätin kysyä pian 18-vuotiaan tyttäreni mielipidettä: miten hänen mielestään työelämää tulisi uudistaa? Hänen vastauksensa löytyi heti historiasta, tarkemmin Venäjän keisari Aleksanteri II:n päätöksestä lopettaa maaorjuus 1861.
Tuohon vuoteen saakka talonpojat olivat olleet maaorjan asemassa. Aleksanteri II ymmärsi, että kehitys evoluution kautta johtaisi pian hallitsemattomaan revoluutioon. Sen sijaan, että hän olisi jäänyt odottamaan evoluution etenemistä, hän päätti luoda tietoisesti johdetun revoluution ja vapautti maaorjat. Heille myönnettiin vapaiden kansalaisten oikeudet ja 23 miljoonaa ihmistä saikin näin vapautensa. Muutos ja sen seuraukset olivat valtavat ja kauaskantoiset. Tilanomistajat joutuivat taloudelliseen ahdinkoon ja menettivät osan maistaan. Aleksanteri II oli lujana ja vei muutoksen läpi, näin hän ainakin pystyi hallitsemaan tilanteen.
Aika moni vallankumous johtuu siitä, että ‘ylempänä’ olevat eivät kuuntele ‘alempana’ olevien signaaleja ja toimitaan kuten aina ennenkin ollaan toimittu …
Intuitio johtamisen tukena
Artikkeli on julkaistu Fakta lehdessä 12.12.2013. http://summa.talentum.fi/article/fa/12-2013/28229
Tietoinen ei-päättäminen tukee johtamista
Liikemaailmassa pitäisi nykyistä paremmin ymmärtää intuition merkitys. Johtajille tulee valtava määrä suodatettavaa tietoa ja yhä useampi ongelma on jo niin monimutkainen, ettei sitä pysty ratkaisemaan tietoisen mielen avulla. Intuitio on sananmukaisesti sisältäpäin ohjautumista, tietämistä sisältäpäin. Tiedostamaton mieli toimii intuition lähteenä ja antaa meille monisyisempiä aineksia valintoihimme kuin tietoinen mielemme. Tiedostamaton onkin prosessi, joka käyttää tieto- ja tunnekokemuksia, sydäntä, kehon aistimuksia ja tuo meille intuition oivalluksia. Se osaa yhdistää oleelliset tarvittavat asiat, ja siten se onkin korkeampaa tietoisuutta kuin pelkän tietoisen, järkevän mielen ja tunneälyn käyttöä. Tietoisen mielen on arvioitu toimivan 40 bittiä /sekunti vauhdilla, kun taas tiedostamaton toimii 20 miljoonaa bittiä /sekunti vauhdilla. Päätöksenteossa onkin siis järkevää hyödyntää tätä valtavaa kapasiteettia.
Kun intuitiota käytetään johtamisen …
Johtoryhmäpaikkoja avoinna
Uudenlaista johtamista tarvitaan, mutta eteneekö muutos yrityksissä? Johtajat toimivat aina majakkana muille, joten jalkautuisiko johtamisen muutos tehokkaammin, jos pistetään johtoryhmän vastuut heijastamaan tarpeita?
Julistankin seuraavat uudet vastuualueet jokaiseen johtoryhmään jaettavaksi.
CEO – Chief Enabling Officer mahdollistaa muutoksen ja toiminnan. Hän luo intention ja visiot toiminnalle ja rakentaa luottamusta. Suurin este mille tahansa muutokselle on luottamuksen vastakohta eli pelko. Pelko voi kohdistua omaan tilanteeseen tai siihen miten arvioi toisten käyttäytyvän uudessa tilanteessa. Erityisen tärkeäksi muodostuu vaikeiden ja yllättävien tilanteiden johtaminen. Miten reagoidaan epäonnistumisiin? Osataanko ne nähdä kokeiluna, jotka toivat oppia tulevaisuudelle? Tai kuten seikkailujuoksija Jukka Viljanen sanoo: epäonnistumiset ovat loistavaa materiaalia kirjaan! Intentio kaiken tekemisen taustalla täytyy olla kunnossa. Ihmisellä on kyky vaistota intentio. Jos ajatukset ja sanat eivät kohtaa, se luo tiimiin epävarmuuden tunnetta ja on vaikeaa saada …
Yhteistä arvoa luomassa
Yhteisestä arvosta (shared value) puhutaan paljon mutta miten sitä oikein voisi lähteä rakentamaan? Alla muutama esimerkki. Teksti on ote pian julkistettavasta Kestävän Johtajuuden kirjasta.
Kestävä liiketoiminta innovoidaan yhdessä!
Vuosina 2011–2012 työskentelin erään suuren IT-alan yrityksen johtajana vastuullani innovaatiot ja yritysvastuu. Aluksi täysin erillisiltä näyttävät kokonaisuudet osoittautuivat ratkaisuksi kestävän liiketoiminnan rakentamisessa. Miten saisimme aikaan innovaatioita, jossa kaikki voittavat: talous, henkilöstö, asiakkaat, ympäristö ja yhteisöt? Reittejä tähän matkaan voi hakea omista tarpeistamme, vahvuuksiemme hyödyntämisestä ja uuden osaamisen etsimisestä.
Win, win ja vielä kerran win
Ensimmäiset konkreettiset innovaatioaihiot saivat alkunsa omista tarpeistamme. Halusimme saada henkilöstömme kirjaamaan työmatkansa, jotta saisimme oikeaa dataa arvioiden sijaan. Kirjaustavan pitäisi olla helppo ja mielellään myös hauska. Miten taas tukea uutta älykkään työn malliamme palveluilla ja työkaluilla? Satunnaisten kohtaamisten kautta molemmat teemat …
Miksi yritysten tulisi välittää vastuullisuudesta?
Maapallon haasteet
Myrsky on tulossa. Olemme käyttäneet maapallon voimavaroja jo yli sen kestokyvyn. Tiedostettuja ongelmia löytyy moneen lähtöön. Ympäristöongelmat kärjistyvät ja ihmisyys on koetuksella. Kestävän kehityksen määritelmässä puhutaan siitä, että jättäisimme tulevaisuuden sukupolville vähintään yhtä paljon mahdollisuuksia kuin meillä on ollut. Tämäkään ei enää riitä, ongelmat realisoituvat jo nyt tai viimeistään lastemme sukupolven elinaikana. Poliittisen päätöksenteon järjestelmä ei näytä kykenevän tuottamaan riittäviä ratkaisuja näihin ongelmiin.
Yritysten menestymisen edellytyksenä tulee olemaan, että vastuullisuustoiminta nostetaan liiketoiminnan keskiöön, mutta kannattavasti. Liiketoiminnan ehdottomana edellytyksenä on arvonluonti.
Yritykset ovat perinteisesti katsoneet vastuunkannoksi toimimisen kannattavasti, työllistämisen, verojen maksamisen ja ympäristönormien noudattamisen. Tämä ei enää yksin riitä. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen, ruuan, veden ja energian puutteen sekä ihmisten pahoinvoinnin luomat ongelmat ovat niin suuria ja moniulotteisia, että ne vaikuttavat myös talousjärjestelmään ja yritysten menestymisen edellytyksiin. Monen yrityksen …