Intuitiolla kohti mahdollisuuksia
Artikkeli on alunperin julkaistu Valtionkonttorin Uusi Kaiku lehdessä.
http://www.digipaper.fi/valtiokonttori/124889/
Luota vaistoosi – intuitiolla kohti mahdollisuuksia
Muistatko hetken, kun yhtäkkiä vain tiesit miten toimia? Olit aivan varma, että mieleesi noussut ratkaisu oli oikea, vaikkakin yllättävä – jopa järjen vastainen. Sen jälkeen saattoi tulla monta epäilyksen hetkeä, koit ehkä vastustusta muiden suunnalta. Epäröinnistäsi huolimatta jokin sisälläsi kertoi, että olit löytänyt juuri oikean vastauksen.
Oletko ajatellut jotain asiaa ja yhtäkkiä tapaat sattumalta ihmisen, joka puhuu samasta asiasta? Onko joku antanut sinulle yllättäen kirjan tai hyvän artikkelin, joka antaa asiaan uutta näkökulmaa? Satuitko näkemään kuvan, mainoslauseen tai tekstinpätkän, joka herätti huomiosi? Saitko unissasi viestejä?
Sisältä nouseva, usein myös kehossa ja sydämessä tuntuva varmuus on upea kokemus. Se tai toistuvat, merkitykselliset ja kokonaisuuksia muodostavat sattumat eli synkroniteetti viestivät siitä, että olet löytänyt intuition …
Oikea asenne työhön
Artikkeli on julkaistu Ekonomi lehdessä kesäkuussa 2014. http://www.ekonomilehti.fi/oikea-asenne-tyohon/
Artikkelista poimittu muistutuslista: Hyvällä asenteella koko päivä
Töihin lähtö: Töihin on kiva mennä. Mukavat ihmiset ja kiinnostavat työt odottavat.
Töihin tulo: Ole kohtelias toisia kohtaan: hymyile hississä kanssamatkustajille. Anna työkavereiden huomata, että iloitset jälleennäkemisestä.
Oma työ: Kiinnitä huomio siihen, mitä olet saanut aikaiseksi.
Kohtaamiset: Auta, kannusta, kuuntele työtoveria. Keskity yhteiseen tekemiseen ja vahvuuksiin, ole läsnä. Muista huumori.
Kehittyminen: Mieti, mitä voisit tehdä työssäsi toisin. Oivallukset lisäävät onnistumisen tunnetta.
Työn päätös: Anna ja pyydä palautetta. Kiitä itseäsi ja muita hyvästä päivästä.
Siirtyminen vapaalle: Palaudu työpäivästä. Lataat akkuja, kun teet jotain ihan erilaista kuin työssä: liikut, samoilet luonnossa, kuuntelet musiikkia, kokkaat.
Työelämänkumous Aleksanteri II malliin?
Työelämä on radikaalissa muutoksessa. Päätin kysyä pian 18-vuotiaan tyttäreni mielipidettä: miten hänen mielestään työelämää tulisi uudistaa? Hänen vastauksensa löytyi heti historiasta, tarkemmin Venäjän keisari Aleksanteri II:n päätöksestä lopettaa maaorjuus 1861.
Tuohon vuoteen saakka talonpojat olivat olleet maaorjan asemassa. Aleksanteri II ymmärsi, että kehitys evoluution kautta johtaisi pian hallitsemattomaan revoluutioon. Sen sijaan, että hän olisi jäänyt odottamaan evoluution etenemistä, hän päätti luoda tietoisesti johdetun revoluution ja vapautti maaorjat. Heille myönnettiin vapaiden kansalaisten oikeudet ja 23 miljoonaa ihmistä saikin näin vapautensa. Muutos ja sen seuraukset olivat valtavat ja kauaskantoiset. Tilanomistajat joutuivat taloudelliseen ahdinkoon ja menettivät osan maistaan. Aleksanteri II oli lujana ja vei muutoksen läpi, näin hän ainakin pystyi hallitsemaan tilanteen.
Aika moni vallankumous johtuu siitä, että ‘ylempänä’ olevat eivät kuuntele ‘alempana’ olevien signaaleja ja toimitaan kuten aina ennenkin ollaan toimittu …
Luottamuksen ja yhteistyön spiraalit
Yhteistyön merkitys on noussut avainasemaan jo lähes kaikkialla, missä toimimme. Perinteisestä ’omalla tontilla’ -yhteistyöstä on siirrytty tekemään yhteistyötä jo monella muulla alueella, jossa aiemmin ei ole yhteistyötä ollut tai tarvittu. Nyt kehitetään tuotteita ja palveluita yhdessä asiakkaiden, kumppaneiden ja kuluttajien kanssa, jopa kilpailijat (taloudelliset ja ideologiset) joutuvat löytämään toisensa, etsitään yllättäviä kohtaamisia ja toimialan yli ulottuvia uusia mahdollisuuksia. Verkostoituminen on ’in’ joka taholla ja tasolla. Kielenkäyttöömme on ilmestynyt uusia käsitteitä, kuten vaikkapa co-creation ja crowdsourcing.
Kun kyse on uuden luomisesta ja uudistumisesta on yhteistyö erityisen hedelmällistä. Yllättävät ja erilaiset kohtaamiset, osaamiset ja näkökulmat antavat uutta puhtia luomiselle. Suurimpia haasteitamme on jopa melko mahdotonta ratkoa yksin, vaan ne vaativat yhdessä luomisen mahdollisuuksia. Eritoten pienyrittäjälle yhteistyö on myös elinehto. Yhdessä on vahvempi ja pystyy toimittamaan kokonaisvaltaisempia ratkaisuja asiakkaalle hyödyntäen monia erilaisia vahvuuksia …