Monet viettävät puolet ajastaan
unelmoiden siitä, mitä heillä voisi
olla, elleivät he olisi käyttäneet
puolta ajastaan unelmointiin
– Alexander Woolcott
Unelmat täytyy myös saada elämään. Unelmat ovat alussa ajatuksia. Ajatukset johtavat sanoihin, sanat tekoihin, teot tapoihin. Tavoiksi muuttuneet unelmat taas muuttavat eniten meitä ja maailmaa.
Aloitetaan unelmointi siis ajattelusta. Uuden ajattelu on meille vaikeaa, aivot vaativat enemmän energiaa, kun emme enää ajattelekaan vanhojen totuttujen mallien mukaisesti. Unelmoinnin vaikeus voi myös johtua epäonnistumisen pelosta. Uskallanko unelmoida? Vaikeudenko vuoksi moni on unohtanut unelmoinnin taidon. On paljon asioita, joita meidän ’pitää’ tehdä, mutta ehdimmekö miettimään, mihin meillä on kutsumus? Mikä on meille tärkeää ja millaisista asioista löytyy merkitys? Mitä ovat ne teot, joilla luomme parempaa elämää ja pystymme jättämään jälkeemme jotain arvokasta? Ovatko unelmani omiani vai olenko osana jonkun muun unelmaa? Ovatko unelmani ristiriitaisia? Tukevatko unelmani toisiaan?
Unelmointi voi olla pitkä prosessi, jossa määränpää muuttuu monesti matkan varrella. Niin sen pitääkin olla: määränpää tarkentuu, kun unelmaa pohditaan enemmän ja tällöin tarvitaan unelmien uudistamista. Tärkeimmät oivallukset voivat tulla sellaisissa paikoissa, kun mieli on levossa. Tällöin aivojen eri osat tekevät yhteistyötä ja tuottavat tietoisuuteemme erilaisia oivalluksia. Kun olet aloittanut unelmoinnin, kanna aina muistiinpanovälineitä mukanasi!
Kun unelman lausuu ääneen, muuttaa sanoiksi, se alkaa voimistua ja kannustaa meitä eteenpäin. Se muuttuu sanoilla selkeämmäksi ja läheisemmäksi. Alamme samalla luomaan olosuhteita sille, että unelma pääsee aloittamaan myös toteutumisen matkansa. Alamme vetämään puoleemme ja mielemme myös herkistyy näkemään paremmin yhteyksiä, ihmisiä ja sattumia, jotka toimivat tukena ja tienviittana kohti unelmaa. Chance favours only the prepared mind, kerrotaan Louis Pasteurin aikanaan todenneen.
Unelmien toteutumisessa on tärkeää muistaa pilotoinnit. Miten voimme pilkkoa unelman pienemmiksi osiksi ja löytää välitavoitteita tai minikokeiluja? Miten voimme elää unelmaamme todeksi jo NYT ja tässä hetkessä? Kokeilut myös auttavat unelman uudelleen suuntaamisessa. Ehkä matkalla löytyykin vielä suurempi lähde onneen ja menestykseen?
Unelmointi luo positiivista energiaa, joka näkyy ja vaikuttaa moneen. Ei siis unohdeta unelmoinnin voimaa.

Katja Saarinen Vammaisalppihiihdon MM-kilpailujen Suomen edustaja. Saarinen kilpailee neljässä lajissa: supersuurpujottelussa, pujottelussa, superyhdistetyssä ja suurpujottelussa.
Katsoessa edessäni kohoavaa Kilimanjaro vuorta ajattelin, että tämä vuori olisi yhtä paljon minun kuin kenenkään muunkaan vuori ja minä haluan sen huipulle. Olisi keskityttävä vain seuraavaan askeleeseen ja unohdettava kaikki muu; väsymyksen takia en jättäisi vaellusta kesken.- Afrikan korkeimman vuoren huipulta kannoin kotiin kokemuksen siitä, että kun jotain asiaa tahtoo tarpeeksi paljon ei mikään vuori ole liian korkea. Vammat eivät luo rajoja unelmillemme.