Liiketoiminnassakin tarvitaan unelmia!

sateenkaari norja

 

Äitini opetti minulle jo varhain,
että voisin saavuttaa minkä tahansa
haluamani tavoitteen/unelman. Ensimmäinen niistä
oli kävellä ilman jalkatukia.

-Wilma Rudolph, kolminkertainen olympiavoittaja

Kesken oman unelmointini ystäväni havahdutti minut ihmettelemällä ääneen: miksi käytin unelma-termiä yritysmaailmassa? Eikö yritysmaailmassa tavoitteiden tai visioiden määrittely olisi sopivampaa?
Aloitetaan pohdinta siis tavoitteista ja visiosta. Mitä hyötyä unelmista on niiden rinnalle? Ainakin unelmat tuntuvat inspiroivilta ja antavat heti mielikuvan jostain suuremmasta tarkoituksesta. Unelma antaa myös enemmän toimintavapautta ja suurempia mahdollisuuksia kuin tavoite.

Osassa yritysten visiolausumia henkii vahva oman taloudellisen edun ja aseman tavoittelu. Uskon, että yhä useampi haluaa kokea ja olla mukana luomassa myös jotain merkityksellisempää. Jotakin, josta muodostuu arvoa myös muille kuin itsellemme. Haluamme olla mukana kohti kestävälle arvopohjalle rakennettua maailmaa, jossa on elinvoimainen ympäristö ja ehyitä, hyvinvoivia ja työstään nauttivia ihmisiä. Tämä unelma tukee meitä loistavasti askeleissamme kohti uutta yhteisen arvon liiketoimintaa. Se saa ihmiset mukaan muutokseen.

Unelmointi on kykyä kuvitella parempaa elämää, joka usein unohtuu kiireen ja arjen keskellä. Teemme päivästä toiseen samoja asioita miettimättä, mitä saamme aikaiseksi ja mitä kohden oikein olemme menossa. Elämä on mielekkäämpää, kun on unelmia joita tavoitella. Unelmat luovat suuntaa sekä ajattelullemme että tekemisillemme.

Unelmat luovat inspiraatiota ja merkityksellistä toimintaa, ja antavat mahdollisuuden tulevaisuuden tavoitteille. Ne luovat vahvan ja voimakkaan energian. Niihin liittyy usein sellaista intohimoa, jolla mennään läpi vastusten ja jolla saadaan aikaiseksi jotain suurta. ”I have a dream….” aloitti Martin Luther King oman kuuluisan rasismin vastaisen puheensa. Kennedyllä oli unelma saada ihminen kuuhun. Vaikka monet unelmat tuntuvat aluksi mahdottomilta, ne ovat myös saavutettavissa jos pystyt ne kuvittelemaan.

Unelmat usein myös näyttävät, onko jostain luovuttava matkalla. Luopuminen synnyttää myös uutta ja onkin vaikeampaa kuin uuden oppiminen.

Kaikkien unelmien ei tarvitse olla suuria ja haasteellisia. Pienet unelmat ovat loistava tapa edetä askel kerrallaan ja kokea samalla onnistumisen tunteita. Niiden avulla voi päästä myös paremmin käsiksi johonkin suurempaan unelmaan.
Etsitään siis yhdessä unelmia ja ohjataan unelmat elämään!


 
 
  1. Tuntuu, että visioita ja tavoitteita kohti puurretaan hiki otsalla stressi niskassa painaen. Unelmien tavoittelussa ei ole niin suurta painetta, vaan asioita tehdään keveämmällä mielellä ja syvältä sydämestä. Ymmärrän, että unelmat kuuluvat enemmän yrityksen perustajille ja omistajille, mutta miten unelmien tavoittelun saisi siirrettyä myös koko työyhteisöön? Silloin taatusti myös lyhyemmän tähtäimen tavoitteet saavutetaan paremmin ilman painostavaa ilmapiiriä, työmotivaatio ja työssä jaksaminen lisääntyvät, jolloin tulos ja tavoitteet myös pitkällä tähtäimellä paranevat, ja jopa ylittyvät. Me-henki syntyy nimenomaan unelmien kautta.

  2. Pilot Eija 04/05/2013, 20.01 Vastaa

    Kiitos Heli! Juuri näin! Unelmat tulee ehdottomasti saada myös koko työyhteisöä insiproiviksi, joka on myös se haaste…Olisiko ensimmäisenä osana ratkaisua unelman hyvä määrittely? Hyvän unelman merkkinä on minusta juuri se, että sen sisäistää helposti myös työntekijät (ilman pitkän ’manuaalin’ lukua ;-) ). Sen siis pitäisi jo itsessään kertoa miten unelmaa voi tavoitella jokainen omassa toiminnassaan. Kuulin juuri esim Stora Enson periaatteesta ”Toimi ihmisten ja planeetan hyväksi” (jota lienee myös unelmaksi voisi kutsua) ja mietin (ilman muuta kuin julkista tietoa) että tämä saattaisi olla sellainen unelma jonka koko työyhteisö voi sisäistää helposti?
    … to be continued….

 
 


+ 2 = yksitoista

^