Jäätävän kiehtovat jäätiköt – prologi

Jäätävän kiehtovat jäätiköt – prologi

Entrepreneurs Expedition Greenland 2022 – Matkalla Grönlantiin

Tein ensimmäinen talvivaellukseni tunturissa vuonna 2008. Kebnekaisella oli uskomattoman upeaa – rakastuin välittömästi turkoosilta tuikkivaan lumeen, puuttoman maiseman avaruuteen, ja jopa talvella teltassa yöpymiseen – se tunne, kun olet kokonaan avaran luonnon ympäröimänä, oli huikea. Olisin voinut loputtomasti tuijottaa teltan ympärille lumikuutioista rakentamaani tuulimuuria, josta tuikki turkoosia sinistä valoa. Kauempana välkkyi samaa hohtoa siintäviä jäätiköitä, jotka todella vetivät puoleensa. Silloin mukana ei ollut köysiä tai jäärautoja, joten pääsin ihailemaan niitä vain hieman kauempaa. Unelma päästä lähemmäs jäätiköitä jäi elämään. 

Kun sitten näin hakuilmoituksen Grönlannin yrittäjien retkikuntaan olin aivan innoissani. Tämä olisi upeampaa mitä olin edes kuvitellut: päästä perusleiriin elämään ihan lähelle jäätikköä, ihailemaan jäätiköiden upeutta, tutkimaan ja kokemaan ympäristöä.

Retkikuntamme teemana on ilmastonmuutos, vastuullisuus ja yrittäjyys, jotka ovat kaikki jo tuttuja …

Jäätävän kiehtovat jäätiköt – osa 2 Interglasiaalin keskellä tapahtuu huolestuttavia muutoksia

Jäätävän kiehtovat jäätiköt –blogisarjan osassa 1 pohdin Grönlannin matkani ja ylipäätään omien kokemusten merkitystä uuden kehittämiselle ja matkustamiselle. 

Tähän blogin osaan kokosin tietoa jäätiköistä ja niiden sulamiseen liittyvästä tilanteesta. Netistä löytyy valtavasti tietoa ja tässä nyt vain ne asiat, jotka tuntuivat itsestä tärkeimmiksi lyhyeen helposti ymmärrettävään yhteenvetoon.  Aloitetaan suurista linjoista. Tiesitkö, että elämme nyt jääkausiajalla, joka alkoi 2,6 miljoonaa vuotta sitten ja jatkuu edelleen? Vastaavia aiempia suuria jääkausijaksoja tunnetaan viisi. Määritelmän mukaan jääkausi on ajanjakso, jolloin maapallolla on suuria mannerjäätiköitä. Joten kyllä me jääkaudella nyt ollaan, vaikka ei tämä ei ihan nyt siltä vaikuta.  

Yhdellä jääkaudella on useita eri syklejä, esim. 40 000 – 100 000 vuotta kestävä jäätiköitymiskausi (glasiaali) ja  noin 10 000 vuotta kestävä lauhtumisen välikausi. Elämme nyt lauhtumisen välikautta, jolle löytyi hieno …

Uusiutuvaa energiaa ajatteluun

Uusiutuvaa energiaa ajatteluun

Maailma, toimintaympäristömme, ne muut ja me itse muutumme koko ajan. Aivomme ovat kuitenkin niin energiatehokkaita, että ajaudumme helposti automaattiohjaukselle ajattelemaan samoja uria kuten aina ennenkin. Emme huomaa uudistaa ajatteluamme. Mikko Kosonen on sanonut: “Eivät yritykset kuole siksi että tekisivät vääriä asioita, vaan siksi että jatkavat aikanaan oikeina pitämiään asioita liian pitkään”. Tämä sama ajatus pätee minusta niin yrityksiin, tiimeihin, palveluihin kuin vaikkapa ihmissuhteisiinkiin. Miten osaisimme vaihtaa ajattelumme hetkeksi manuaalivaihteelle ja havaita, missä kohtaa jokin aikanaan toiminut ajattelu ei vaan enää toimi?

Kolme aluetta uudistaa ajattelua

1. Tarvitsemme enemmän läsnäoloa, eli fyysistä ja henkistä pysähtymistä. Tällöin voimme objektiivisesti havainnoida, mitä ympärillämme oikein tapahtuu ja missä muutoksen mahdollisuus on avautumassa. Millaisia trendejä ja hiljaisia signaaleja havaitsemme ympärillämme? Miten ne voisivat vaikuttaa toimintaamme?

Voimme myös tutkia haasteita useasta eri näkökulmasta: …

Intuitiolla kohti mahdollisuuksia

Artikkeli on alunperin julkaistu Valtionkonttorin Uusi Kaiku lehdessä.

http://www.digipaper.fi/valtiokonttori/124889/

Luota vaistoosi – intuitiolla kohti mahdollisuuksia

Muistatko hetken, kun yhtäkkiä vain tiesit miten toimia? Olit aivan varma, että mieleesi noussut ratkaisu oli oikea, vaikkakin yllättävä – jopa järjen vastainen. Sen jälkeen saattoi tulla monta epäilyksen hetkeä, koit ehkä vastustusta muiden suunnalta. Epäröinnistäsi huolimatta jokin sisälläsi kertoi, että olit löytänyt juuri oikean vastauksen.

Oletko ajatellut jotain asiaa ja yhtäkkiä tapaat sattumalta ihmisen, joka puhuu samasta asiasta? Onko joku antanut sinulle yllättäen kirjan tai hyvän artikkelin, joka antaa asiaan uutta näkökulmaa? Satuitko näkemään kuvan, mainoslauseen tai tekstinpätkän, joka herätti huomiosi? Saitko unissasi viestejä?

Sisältä nouseva, usein myös kehossa ja sydämessä tuntuva varmuus on upea kokemus. Se tai toistuvat, merkitykselliset ja kokonaisuuksia muodostavat sattumat eli synkroniteetti viestivät siitä, että olet löytänyt intuition …

Oikea asenne työhön

Artikkeli on julkaistu Ekonomi lehdessä kesäkuussa 2014. http://www.ekonomilehti.fi/oikea-asenne-tyohon/

 

Artikkelista poimittu muistutuslista: Hyvällä asenteella koko päivä

Töihin lähtö: Töihin on kiva mennä. Mukavat ihmiset ja kiinnostavat työt odottavat.

Töihin tulo: Ole kohtelias toisia kohtaan: hymyile hississä kanssamatkustajille. Anna työkavereiden huomata, että iloitset jälleennäkemisestä.

Oma työ: Kiinnitä huomio siihen, mitä olet saanut aikaiseksi.

Kohtaamiset: Auta, kannusta, kuuntele työtoveria. Keskity yhteiseen tekemiseen ja vahvuuksiin, ole läsnä. Muista huumori.

Kehittyminen: Mieti, mitä voisit tehdä työssäsi toisin. Oivallukset lisäävät onnistumisen tunnetta.

Työn päätös: Anna ja pyydä palautetta. Kiitä itseäsi ja muita hyvästä päivästä.

Siirtyminen vapaalle: Palaudu työpäivästä. Lataat akkuja, kun teet jotain ihan erilaista kuin työssä: liikut, samoilet luonnossa, kuuntelet musiikkia, kokkaat.

^